Amikor az automatizálás – vagy digitalizáció –  bevezetése szóba kerül egy vállalkozásnál, számolni kell a vegyes, és helyenként negatív fogadtatással a kollégák körében. Ez az ellenállás általában az információhiányból és az ember ösztönös, ismeretlentől való félelméből ered. Előfordul, hogy a munkavállalók nem a megmentőt, hanem az ellenséget látják a robotokban, amelyek a munkájukra pályáznak. (csoda, hogy nincsenek kék plakátok a robotokról mindenfelé…)

Ebből adódóan sokszor már az ötlet felmerülésekor akadékoskodás, szándékos éretetlenkedés és kifogások tömege érkezhet a munkatársaktól, a konstruktív és valóban hasznos ötletek helyett. Olyan ez kicsit, mint az oltási hajlandóság, egyenes arányban áll a képzettséggel. Fegyveres összecsapásokra egyelőre nem kell számítani, de nem árt, ha érvekkel készülünk a digitális géprombolók ellen, mielőtt szétszedik a szövőgépeket.

A luddizmus a korai angol munkásmozgalom egy sajátos megnyilvánulási módja, követői a ludditák voltak. Egyik legfőbb jellemzője a technofób géprombolás volt, de nem azonos azzal, magába foglalta a munkaadókkal folytatott harc legkülönbözőbb formáit is: az illegális szervezkedést, a tárgyalásokat a munkaadókkal, a zavargásokat, esetenként a fegyveres összecsapásokat a hatóságokkal és teljes gyárak megsemmisítését. Névadója Ned Ludlam, röviden Ned Ludd vagy Ludd tábornok, aki bár eredetileg minden bizonnyal létező személy volt, de az ismeretlenség homálya miatt mitikus hőssé vált.

A fejlődés kulcsa: digitalizáció

Az első és legfontosabb, amit ilyen helyzetben tehetünk az annak az elfogadtatása, hogy a digitalizáció, illetve az automatizálás (RPA) egy olyan megoldás, illetve segítség, amelynek elsősorban a hatékonyságnövelés a célja. Ha elérjük, hogy a munkavállalók végiggondolják, hogy munkájuk során hány olyan ismétlődő feladatunk van, ami egyáltalán nem igényel kreativitást és változó döntéseket, akkor könnyen belátják, hogy idejük jelentős részét töltik unalmas, robotszerű munkával, amitől valószínűleg nagyon szívesen megszabadulnának. Tehát első körben érdemes felhívni a kollégák figyelmét arra, hogy a digitalizáció és az automatizálás nem ellenük van, hanem értük. 

A félelem ettől még ott marad. Sok ember gondolja a munkájáról, hogy „igaz, hogy unalmas, lehet, hogy utálja is, de attól még munka, fizetnek érte”, és nem utolsósorban már hozzá is szokott…

Minden, ami új az félelmetes, mert változni és fejlődni kell hozzá.

A megszokott automatizálás

Érdemes emlékeztetni a kollégákat az őket már most is körülvevő mindennapi automatizálásokra, úgymint:

  • Kis jóindulattal a mosogatógépekre, mosógépekre (szükség esetén tegyük alacsonyra a lécet 🙂 )
  • a robotporszívókra
  • a nagyobb élelmiszerboltokban működő önkiszolgáló kasszákra,
  • vagy a gyorséttermekben található rendelő-kioszkokra.

ezek nemcsak egyszerűbbé teszik a rendelés, vagy a fizetés folyamatát, de fel is gyorsítják azokat. Ki lehet emelni, hogy az automatizálás miatt a cég bevételei nőhetnek, és költségei csökkenhetnek ami hosszú távon stabilitást jelenthet a munkavállalóknak.

digitalizáció

Elmondhatjuk nekik, hogy az automatizálás nem jelent egyértelmű és azonnali elbocsátásokat, hiszen sok esetben nem az a cél, hogy teljes munkakörök legyenek automatizálva, hanem az, hogy egy adott területen a monoton és unalmas feladatokat átterheljük a robotokra.

Érdemes kiemelni, hogy a cég növekedéséhez is elengedhetetlen az automatizálás, hiszen így nem kell feltétlenül bővíteni a létszámot – és ezáltal növelni a költségeket -, ugyanis a tapasztalt kollégák felszabaduló idejére kiemelten számít a cég a fejlesztést igénylő területeken. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a cégnek fontos, hogy a kollégák elégedettek legyenek és nyugodt környezetben, kiegyensúlyozottan tudjanak dolgozni, és ebben az automatizálás a segítségükre lesz.

A stabil, hatékony és elégedett csapat elengedhetetlenül szükséges egy cég működéséhez. Az automatizálástól valójában nem a megszűnő pozíciókat kell várni, hanem a hatékonyság és a termelékenység növekedését, változatlan létszám mellett.

Automatizálni muszáj!

Egy technológiai forradalom sűrűjében vagyunk, és mint mindig a történelemben, ilyenkor felerősödik az emberek ellenállása az újdonsággal szemben, legyen szó szövőgépről, futószalagról, számítógépről vagy akár robotokról. Amit nem szabad elfelejteni, hogy a fejlődés megállíthatatlan: akkor is megtörténik, ha összetörnek néhány gépet, a folyamatra nincsenek hatással.

Ha a cég vezetése számít az ellenállásra, számításba veszi és kezeli az munkatársak félelmeit és kitart a fejlődés mellett, akkor a kollégák nagyon rövid időn belül megtapasztalhatják az automatizálás előnyeit. A folyamatok egyértelműbbé és követhetővé válnak, a hatékonyság növekedni fog és ezzel együtt nem túlzás azt állítani, hogy a csapat életminősége is jelentősen javul.

Meg kell értetni a kollégákkal, hogy az automatizálás hatására megszabadulnak az unalmas, idegörlő, időrabló és ismétlődő munkafolyamatoktól. Marad idő és lehetőség a kreativitásra, új ötletek megvalósítására, vagy egyszerűen csak helyükre kerülnek a dolgok, nem fenyeget minden nap azzal, hogy végérvényesen elvesznek a feladatok tengerében.

A történelem azt mutatja, hogy a technológiai fejlődés nem megszünteti a munkalehetőséget, hanem létrehozza azokat. Megszűnnek ugyan munkahelyek, de jóval több fog keletkezni. A PC korszak erre a legjobb példa a közelmúltból, az 1980-as években ugyanilyen ellanállás volt a számítógépek elterjedésével szemben a munkahelyeken, és egyes becslések szerint azóta lehetővé tette 15,8 millió munkahely létrejöttét az Egyesült Államokban. Az AI fejlődése és az automatizálás térhódítása valószínűleg hasonló hatásokat fog eredményezni.

A gépek és algoritmusok 2022-ig világszerte 75 millió munkahelyet fognak kiszorítani, azonban 133 millió újat fognak létrehozni.
World Economic Forum – The Future of Jobs 2018

digitalizációA járvány hatásai

A pandémia hatására megerősödtek az online szolgáltatások. Változtak a kollégák elvárásai és aki ezt munkaadóként nem veszi észre, az nagyon hamar lemarad. Azokon a területeken, ahol a home office a mindennapok részévé vált, különösen hasznos és fontos az automatizálás, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott munkavállalói igényekhez.

RPA – digitalizáció – automatizálás

Az RPA (Robotic Process Automation) egy száguldó gyorsvonat, amire fel lehet kapaszkodni, vagy megpróbálhatunk keresztbe feküdni előtte. Cégvezetőként a fejlődés mellé kell állni, meg kell értetni a fanyalgó kollégákkal, hogy itt az ideje elfogadni a változást. Látni és érezni fogják, hogy a digitalizáció mennyivel könnyebbé teszi a munkavégézést. Ha pedig előáll egy olyan helyzet, hogy van olyan munkavállalónk, akinek nem megkönnyíti, hanem kiváltja a munkáját a robotizálás, akkor ő egyike lesz a 75 milliónak, és neki bizony meg kell találnia a helyét az új lehetőségek között, de ez lesz a ritkábban előforduló eset, és a cég hatékonyabb lesz, mint valaha.

Ha hasznos volt a post, kommentelj nyugodtan a lap alján. Ha nem értesz egyet akkor is jöhet a hozzászólás, aztán megvitatjuk. Találtál a cikkben olyat, ami mást is érdekelhet? Köszönettel veszek minden megosztást.